Tiramisu

Tiramisu Italian traditional dessert

Tiramisu

Tiramisu Italiens tradisjonsdessert

English.

Italia er mitt favorittland, ja utenom Norge da! Jeg elsker folkeslaget (kan det være at nordlendinger og italienere har noe av det samme gemyttet?), maten og ikke minst søtsakerne deres – helt fantastisk! Og etter å ha besøkt landet flere ganger fra helt nord til helt sør, og fra øst til vest, så har jeg også fått oppleve relativt store forskjeller i matveien, og det har vært spennenede og interessant. Tiramisu er jo en stor klassiker som jeg har fått servert på mange forskjellige måter, men jeg holder meg til en oppskrift jeg fikk for mange mange år siden, her kommer den. Håper det smaker!

Denne oppskriften er til 6 personer:

4 eggeplommer
4 ss sukker
8 ss marsala (dessertvin fra Scicilia)
250 g mascarpone
2,5 dl kremfløte
30 fingerkjeks
1,5 dl espressokaffe eller sterk vanlig kaffe/pulverkaffe
3 ss kakao

Start med å lage sabayonne: Pisk sammen eggeplommer, sukker og marsala i en bolle over vannbad til lys og luftig eggedosis. Ta bollen av varmen og fortsett å piske til massen er helt avkjølt (romtemperatur). Bruk gjerne håndmikser.

Ta av litt eggedosis i en annen bolle og pisk inn mascarpone. Dette gjør at det blir enklere å blande den inn i resten av eggedosisen – man unngår klumper. Hell dette tilbake i den store bollen med eggedosis og bland godt men forsiktig.

Pisk kremfløten. Bland kremen godt men forsiktig inn i eggedosis- og mascarpone blandingen. Du skal nå ha fått en ganske jevn og fast krem. Sett den til side og gjerne tildekket i kjøleskap til du skal bruke den.

Lag kaffen og ha den i en form som er lett å bruke når kjeksene skal dyppes.

Finn frem et fat eller en fin form og begynne med å dyppe halvparten av kjeksene raskt i kaffen og legg de side om side på fatet/formen. Dryss på et lett lag med kakao – bruk en liten sikt.

Bre halvparten av kremen over kjeksene.

Dypp retsen av kjeksene raskt i kaffen og legg de oppå, sikt et let lag med kakao på og bre over resten av kremen.

Sikt til slutt et lett lag kakao på toppen (noen har et ganske tykt lag kakao på toppen – det er en smakssak).

La stå i kjøleskap et par timer eller så slik at den får satt seg. Server gjerne med noen friske bær til som jordbær eller bringebær.

Håper det smaker!

 

 

 

1 Comment
  • Anne-Lena Kampen
    Reply
    Posted at 17:28, 26. August 2016

    Herrenjemini, æ får vann i munnen. …hadde æ bære klart å tvunget mæ sjøl til å bake altså!….

Post a Comment

Comment
Name
Email
Website