Kransekake

Kransekake

English.

Nå setter sesongen for festkaker inn for fullt med konfirmasjoner og bryllup! Og kranskekake er en selvfølgelighet på fest- og på kakebordet. Jeg baker de gjerne litt i forkant og fryser dem ned, tar de opp, pynter og serverer dem. Den gjør seg godt som bordpynt helt frem til kaffe og kakeseansen. Kransekaken skal være sprø utenpå og myk og seig inni, og jeg serverer den gjerne sammen med is, men den er en vinner bare som den er også. Hvis den blir litt tørr, så er det bare å fryse den ned igjen, så er den som ny.  Denne oppskriften går til 18 ringer. Håper det smaker!

Deig:

500 g mandler
500 g melis
2 ss hvetemel
1 1/4 dl eggehviter

Glasur:

1 eggehvite
Melis til passe tykk glausr
1 drape eddik

Mal mandlene i kvern (det blir for grovt å bruke typisk foodprosessor).

Ha mandler, melis og hvetemel i en brødpose og bland godt.

Ha dette i en bolle og tilsett eggehviter – gnu til en jevn deig (jeg broker den flate “vispen” i kjøkkenmaskinen).

Ha deigen i en tykkbunnet kasserolle og arbeid den inn til den blir gjennomvarm. Legg den så tilbake i posen og la den hvile litt mens du smører og meler formene. Jeg bruker vanlig margarin til å pensle de med, og så har jeg litt mel i som jeg “banker” rundt slik at hele formen blir dekket og så banker jeg ut det overflødige.

Ta ut litt og litt av deigen og rull den til pølser omtrent like tykk som lillefingeren – litt mer. Rull ut til alle formene slik at du evt kan gjøre det på nytt hvis det blir for lite deig eller at det blir for mye igjen.

Sett formene (jeg får plass til 3 former pr steking)  på ovnsristen og stek midt i ovnen i forvarmet ovn på 200 °C i 12 min.

Avkjøl kakene før du tar de ut av formene. Legg så ringene i en kasserolle, fukt en kopphånduk og legg den oppå kasserollen før du legger på lokket. Pass på at ikke kopphånduken kommer i direkte kontakt med kakene. Jeg lager tre tårn og setter de “oppi” hverandre, da får de fint plass i kasserollen.

Lykke til!

 

 

 

 

2 comments

  1. Alle gode ting er tre, også når det gjeld kransekake. Iallfall når di oppskrift kjem som nr tre. “Valgte” å lage ei litt “rustikk ” utgave.😉 No ligg ho i frysen og blir seig og god. Tusen takk!

    Like

    1. Håper den smakte bra 😊

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: